• about
  • menu
  • categories
  • Affordorable.com

    Affordorable.com

    is a virtual space where Liyana Aris documents her evolving modest personal style, which is based on the art of looking casually stylish while still remaining modest and doing it all on a budget; about 93% of her closet are filled with affordable things. (PS: The remaining 7% has a lot to do with her secret addiction to Adidas shoes and her occasional splurges on discounted high-end bags and clutches, shhh.) [+]
    19.6.13 .

    Resepi Kurma Kambing

    *this post will be in Manglish, people, OK? and i will be using "i" instead of "saya". let's see how that goes.

    OhmyGoddd. I berjaya masak kurma kambing, YES!!!





    Selama ni pernah masak kurma daging/ayam dua kali macam tu je rasanya, tapi malam tadi rasa adventurous lah pulak. Dalam freezer ada kambing yang bahagian tulang-tulang tu. Selalunya bahagian tu akan end up as sort of steak, daripada hasil kerja tangan Shah. Selalu akan season dengan salt and pepper je, lepas tu grill and makan dengan homemade coleslaw and mashed potato and gravy.

    Tapi lately Shah super busy dengan kerja. Rasa kesian pulak nak kasi dia masak. I rasa sayang sangat nak simpan kurma kambing tu lama-lama. Semalam pulak teringin nak makan kurma, jadi, kurma kambing lah jawapannya!


    I am proud to say, my kurma kambing agak jadi, ha ha ha! Like, how did that happen? I can cook kurma kambing? Me??


    Oh jangan lupa diri. Patut kata, Alhamdulillah! Memang syukur sangat jadi. Kalau tak nanti makan kurma yang tak sedap sambil air mata meleleh.


    I guna resepi biasa sahaje, sama dengan cara masak kurma daging atau ayam. Cuma kali ni finally teringat untuk pesan kat suami, "Belikan yoghurt natural pleaseee!" so dapat lah yoghurt punya added flavour dalam kurma.


    So ini lah resepinya OK!


    Bahan-bahan (untuk 3-4 orang):

    - Daging kambing secukupnya (i masak lebih sebab nak simpan untuk the next night's dinner)
    - 1 biji bawang holland * (yang besar kuning tu nama dia holland kan? i think so. ke korang panggil bawang bombay? bawang names so confusing maynnn)
    - 2 biji bawang putih *
    - 2x1x1 cm halia *
    - 1/2 biji bawang holland
    - 6 kuntum bunga lawang
    - 6 biji buah pelaga
    - 4 batang bunga cengkih
    - 1 batang kayu manis
    - 1 batang cili hijau (kitorang guna this fatty cili hijau. yum!)
    - 2 biji kentang
    - 2 sudu besar serbuk kurma
    - Susu yang i main agak je amount dia. Tuang sikit-sikit OK!
    - Dalam 2 sudu besar yoghurt perisa natural. Tambah kalau rasa tak cukup.
    - Garam secukup rasa
    - Minyak masak secukupnya

    Cara-cara:

    1. Blend bahan-bahan yang bertanda *. Jangan lupa tambah air sikit, supaya senang blend.

    2. Panaskan minyak masak. Tumis bahan blend sekejap, lepas tu add bunga lawang, biji pelaga, bunga cengkih dan kayu manis. Tumis lagi.



    Pot saya kecik je, sebab tu nampak penuh dengan bahan tumis ya

    3. Campur serbuk kurma dengan air panas sikit. Masukkan dalam pot. Biar mendidih.




    4. Masukkan daging kambing.





    Daging ni nampak fatty. But that's why sedap, korang. Tapi takleh selalu makan OK!
    5. Rebus daging lama-lama supaya empuk. Lama mana tu korang kena judge sendiri lah kot, sorry ya. Maybe dalam...setengah jam? Adakah tu lama sangat? I masak sambil borak lah tengok tv lah, so sah-sah lah memang agak lama pot ni atas stove. Tapi rasanya takpe kot lama-lama rebus. Air tu jangan biar mendidih kuat sangat ya. Kita takmo air tu bunyi "GLOB GLOB GLOB", nak dia bunyi "Glob glob glob" je. Atau pun takde bunyi tapi nampak air bubbles surfacing.

    6. Buang kulit kentang dan potong kecik-kecik. Masukkan dalam pot.


    7. Tambah susu sikit. Dalam setengah cawan ke? Masukkan satu sudu besar yoghurt jugak. Tambah garam sikit. Kacau dan biarkan daging terus direbus.


    8. After a while, rasa kuahnya sikit. Apa yang tak cukup, tambah lagi e.g. susu, yoghurt, serbuk kurma + air, garam. Masukkan cili hijau yang dipotong dua. Kalau cili hijau korang gemuk macam cili hijau i guna, potong 4 pun takpe. Teruskan rebus.


    9. Mungkin korang dah tak sabar nak makan, so berhentikan je lah rebus tu. OK siap dah. Makannn!




    Masak ni memang perlukan banyak judgement sendiri. Contohnya, mungkin korang sangat tak suka guna susu tapi suka guna santan. Which is OK sebab duluuu i first tau Shah pakai susu untuk masak kari i macam, "Huh? That's weirddd." Tapi susu lagi healthy dari santan, so it's a plus kalau switch santan to susu i'm sure!


    Kalau yang tak kisah guna susu, mungkin korang suka susu lebih atau kurang. Sama dengan yoghurt. Dan serbuk kurma + air. Garam pun. Sebab tu kalau tak sure berapa banyak nak letak, letak sikit-sikit je dulu. You can always "repair" the taste later by adding more! 


    Tapi tu lah, bila tangan lain masak, rasa pun akan lain walaupun guna resepi sama. Maksudnya, kalau korang cuba resepi ni, mesti boleh lagi sedap dari i punya!


    Oh yes, Shah sangat sangat sangat suka lauk ni malam tadi. Dia macam "OhmyGod sayang, i takleh stop makan. Macam mana??".


    Shah grew up dengan lauk kurma kambing; lauk ni salah satu "lauk Raya" famili dia. Setiap tahun, Mak Shah akan masak nasi tomato/briyani masa Raya dengan lauk ayam masak merah dan kurma kambing. Mak Shah makes THE BEST kurma kambing EVER. Not even exaggerating. I promise you it's the best. Kambing Mak Shah selalu sangat lembut dan kuahnya pun selalu creamy. Just perfect. Obviously kurma i tak sesedap mak mertua, tapi masa kat Paris ni, terubat lah sikit keinginan nak makan kurma kambing. Nak suruh Mak Shah hantar ke sini nanti tak sampai pulak.


    OK, so, cuba lah resepi ni ya. Good luck kepada yang hendak mencuba!

    Kalau cuba resepi ni, jangan lupa share dan cerita hasilnya dalam comment section kat bawah ni tau!
    xxoo







    *this post will be in Manglish, people, OK? and i will be using "i" instead of "saya". let's see how that goes.

    OhmyGoddd. I berjaya masak kurma kambing, YES!!!





    Selama ni pernah masak kurma daging/ayam dua kali macam tu je rasanya, tapi malam tadi rasa adventurous lah pulak. Dalam freezer ada kambing yang bahagian tulang-tulang tu. Selalunya bahagian tu akan end up as sort of steak, daripada hasil kerja tangan Shah. Selalu akan season dengan salt and pepper je, lepas tu grill and makan dengan homemade coleslaw and mashed potato and gravy.

    Tapi lately Shah super busy dengan kerja. Rasa kesian pulak nak kasi dia masak. I rasa sayang sangat nak simpan kurma kambing tu lama-lama. Semalam pulak teringin nak makan kurma, jadi, kurma kambing lah jawapannya!


    I am proud to say, my kurma kambing agak jadi, ha ha ha! Like, how did that happen? I can cook kurma kambing? Me??


    Oh jangan lupa diri. Patut kata, Alhamdulillah! Memang syukur sangat jadi. Kalau tak nanti makan kurma yang tak sedap sambil air mata meleleh.


    I guna resepi biasa sahaje, sama dengan cara masak kurma daging atau ayam. Cuma kali ni finally teringat untuk pesan kat suami, "Belikan yoghurt natural pleaseee!" so dapat lah yoghurt punya added flavour dalam kurma.


    So ini lah resepinya OK!


    Bahan-bahan (untuk 3-4 orang):

    - Daging kambing secukupnya (i masak lebih sebab nak simpan untuk the next night's dinner)
    - 1 biji bawang holland * (yang besar kuning tu nama dia holland kan? i think so. ke korang panggil bawang bombay? bawang names so confusing maynnn)
    - 2 biji bawang putih *
    - 2x1x1 cm halia *
    - 1/2 biji bawang holland
    - 6 kuntum bunga lawang
    - 6 biji buah pelaga
    - 4 batang bunga cengkih
    - 1 batang kayu manis
    - 1 batang cili hijau (kitorang guna this fatty cili hijau. yum!)
    - 2 biji kentang
    - 2 sudu besar serbuk kurma
    - Susu yang i main agak je amount dia. Tuang sikit-sikit OK!
    - Dalam 2 sudu besar yoghurt perisa natural. Tambah kalau rasa tak cukup.
    - Garam secukup rasa
    - Minyak masak secukupnya

    Cara-cara:

    1. Blend bahan-bahan yang bertanda *. Jangan lupa tambah air sikit, supaya senang blend.

    2. Panaskan minyak masak. Tumis bahan blend sekejap, lepas tu add bunga lawang, biji pelaga, bunga cengkih dan kayu manis. Tumis lagi.



    Pot saya kecik je, sebab tu nampak penuh dengan bahan tumis ya

    3. Campur serbuk kurma dengan air panas sikit. Masukkan dalam pot. Biar mendidih.




    4. Masukkan daging kambing.





    Daging ni nampak fatty. But that's why sedap, korang. Tapi takleh selalu makan OK!
    5. Rebus daging lama-lama supaya empuk. Lama mana tu korang kena judge sendiri lah kot, sorry ya. Maybe dalam...setengah jam? Adakah tu lama sangat? I masak sambil borak lah tengok tv lah, so sah-sah lah memang agak lama pot ni atas stove. Tapi rasanya takpe kot lama-lama rebus. Air tu jangan biar mendidih kuat sangat ya. Kita takmo air tu bunyi "GLOB GLOB GLOB", nak dia bunyi "Glob glob glob" je. Atau pun takde bunyi tapi nampak air bubbles surfacing.

    6. Buang kulit kentang dan potong kecik-kecik. Masukkan dalam pot.


    7. Tambah susu sikit. Dalam setengah cawan ke? Masukkan satu sudu besar yoghurt jugak. Tambah garam sikit. Kacau dan biarkan daging terus direbus.


    8. After a while, rasa kuahnya sikit. Apa yang tak cukup, tambah lagi e.g. susu, yoghurt, serbuk kurma + air, garam. Masukkan cili hijau yang dipotong dua. Kalau cili hijau korang gemuk macam cili hijau i guna, potong 4 pun takpe. Teruskan rebus.


    9. Mungkin korang dah tak sabar nak makan, so berhentikan je lah rebus tu. OK siap dah. Makannn!




    Masak ni memang perlukan banyak judgement sendiri. Contohnya, mungkin korang sangat tak suka guna susu tapi suka guna santan. Which is OK sebab duluuu i first tau Shah pakai susu untuk masak kari i macam, "Huh? That's weirddd." Tapi susu lagi healthy dari santan, so it's a plus kalau switch santan to susu i'm sure!


    Kalau yang tak kisah guna susu, mungkin korang suka susu lebih atau kurang. Sama dengan yoghurt. Dan serbuk kurma + air. Garam pun. Sebab tu kalau tak sure berapa banyak nak letak, letak sikit-sikit je dulu. You can always "repair" the taste later by adding more! 


    Tapi tu lah, bila tangan lain masak, rasa pun akan lain walaupun guna resepi sama. Maksudnya, kalau korang cuba resepi ni, mesti boleh lagi sedap dari i punya!


    Oh yes, Shah sangat sangat sangat suka lauk ni malam tadi. Dia macam "OhmyGod sayang, i takleh stop makan. Macam mana??".


    Shah grew up dengan lauk kurma kambing; lauk ni salah satu "lauk Raya" famili dia. Setiap tahun, Mak Shah akan masak nasi tomato/briyani masa Raya dengan lauk ayam masak merah dan kurma kambing. Mak Shah makes THE BEST kurma kambing EVER. Not even exaggerating. I promise you it's the best. Kambing Mak Shah selalu sangat lembut dan kuahnya pun selalu creamy. Just perfect. Obviously kurma i tak sesedap mak mertua, tapi masa kat Paris ni, terubat lah sikit keinginan nak makan kurma kambing. Nak suruh Mak Shah hantar ke sini nanti tak sampai pulak.


    OK, so, cuba lah resepi ni ya. Good luck kepada yang hendak mencuba!

    Kalau cuba resepi ni, jangan lupa share dan cerita hasilnya dalam comment section kat bawah ni tau!
    xxoo







    4 comments

    1. I try google resepi kurma kambing n guess what..sbb gmbr kurma u nmpk cntik trus klik for d recipe hehehe.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Hi Pai! Orang ramai baca post I ni tapi you the first ever to comment, so THANK YOU SO MUCH!!! I appreciate it so very much <3

        I sendiri dah lama tak masak lauk ni tapi memang kebetulan, right before you comment kat sini I asyik terfikir rasa nak try masak ni balik. Baca comment you ni rasa lagi semangat nak try balik.

        Terima kasih Pai, if you try masak ni, I hope you rasa sedap. Kalau ada improvement you boleh buat kat resepi ni please do share ok! XO

        Delete
    2. hehehe belum sempat cuba lg dgn kambing tp maybe boleh try dengan daging korban hari tu masih ada balance lg dlm peti..keep on posting okay..xoxo (Pai)

      ReplyDelete
      Replies
      1. OK Pai! Tapi saya sekarang tak berapa concentrate share resepi dah lah, minta maaf sangat. Tapi kalau nak visit untuk tengok posts style dengan beauty, nanti datang visit blog ni lagi ya! <3

        Delete

    follow @theliyanaaris on Instagram